Poverioci ŠIK Kopaonika i građani Kuršumlije ponovo blokirali put

Duže od 3 sata trajala je blokada državnog puta Niš – Priština na izlazu iz Kuršumlije, koja je prouzrokovala kilometarsku kolonu automobila sa obe strane. Put su blokirali poverioci ŠIK Kopaonika i građani ove opštine, a saobraćaj je ponovo normalizovan tokom popodneva, nakon što je kako tvrde učesnici protesta, direktor BIA Bratislava Gašića u direktnom telefonskom pozivu jednom od organizatora protesta, obećao sastanak sledeće nedelje i razgovor predstavnika štrajkača sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

Blokada puta Niš-Priština

Poverioci ŠIK Kopaonika kažu da veruju da će doći do sastanka i da će država pronaći rešenje za njihove izvršne presude, odnosno naći načina kako da im isplati zarađeni novac.

Direktor BIA Gašić pozvao i zamolio nas da odblokiramo put a da će sastanak biti organizovan naredne nedelje. Gašić je rekao da je njega lično Vučić pozvao i rekao mu da nam prenese poruku. Razumni smo ljudi, nikom nije u interesu da blokira saobraćaj i kretanje ljudi, ali nećemo odustati dok nam se problem ne reši – kaže jedan od poverioca i učesnik današnje blokade puta.

Dodaje da u koliko do sastanka ne dođe u narednih 7 do 10 dana, oni će ponovo i u još većem broju organizovati novo okupljanje i blokadu ove deonice puta.

Već smo jednom pre oko mesec dana na ovom mestu blokirali saobraćaj u znak upozorenja. Kako do danas niko nije želeo da razgvara sa nama, danas smo nastavili protest. Imamo još strpljenja i nadamo se da će nas predstavnici vlasti uzeti za ozbiljno i da će početi da razgovaraju. U suprotnom, mi ćemo opet biti na ovom mestu –kažu učesnici blokade.  

Podsećaju da  građani i privatna preduzeća koji su nekada sarađivala sa „Kopaonikom“, sada su na rubu egzistencije ili su ugašena, jer im zarađene pare nisu isplaćene, a država  „ćuti“ na činjenicu da svi imaju pravosnažna sudska rešenja.

Traže da im se u najhitnijem roku isplate sva dugovanja, koja ukupno iznose preko 2 miliona evra i podsećaju da je u predhodnom periodu država na ime pomoći “ŠIK Kopaoniku” dala oko 20 miliona evra, da je taj novac uzalud potrošen i da pri tome dug poveriocima nije isplaćen.

Ranije, pre nešto vise od 2 meseca, poverioci ŠIK Kopaonika su se okupili ispred zgrade opštine Kuršumlija, a zatim prošetali do nekadašnje fabrike kako bi ukazali na svoj problem, koji do danas nije rešen.

Inače, na današnjem okupljanju nije bilo incidenata, policija je bila prisutna ali nije branila blokadu saobraćaja.

Možete na pratiti ovde:
0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *