Učestale krađe šume na teritoriji Toplice i Merošine

U prvih 8 meseci ove godine, u Šumskom gazdinstvu Toplica koje se na teritoriji Prokuplja, Blaca, Kuršumlije i Merošine prostire na površini od 68.514 hektara, bespravno je posečeno 4.260 kubnih metara šume. Najveća šteta šumama u Toplici pričinjena je duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, na potezu između opština Kuršumlija i Podujevo, gde je u istom periodu bespravno posečeno čak 3.567 kubika drva.

Sve učestalije krađe šume

Nadležni tvrde da se šuma duž prelaza kuršumlijske opštine i Kosova i Metohije prostire u dužini od preko 100 kilometara, da je teren nepristupačan, te da je šumske krađe vrlo teško otkriti i kontrolisati taj potez.

Šumokradice koje dolaze uglavnom sa druge strane administrativne linije, iz opštine Podujevo, ne boje se ni Vojske Srbije, ni policije koje kontrolišu taj deo. Oni su jako dobro opremljeni, može se reći specijalizovani za krađu, kako prevoznim sredstvima, tako i motornim testerama i drugom opremom, pa se krađe izvode brzo i teško ih je uhvatiti na delu – kaže Stojan Bijelić iz Šumskog gazdinstva Toplica.

On pojašnjava da su, osim kuršumlijske, na udaru šumokradica i šume na teritoriji Prokuplja, kao i u opštinama Blace i Merošina, gde je, prema zvaničnim podacima, posečeno 693 kubika.

Inače, ukoliko je neko zatečen u bespravnoj seči, za načinjenu štetu do jednog kubika podnosi mu se prekršajna, a za veće količine bespravno posečene šume i krivična prijava.

U Šumskom gazdinstvu nisu imali zvaničan podatak koliko je takvih prijava podneto, kao i koliko njih je uopšte osuđeno za bespravnu seču.

Možete na pratiti ovde:
0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *